1.Żeberka opłukać, pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać sól i szybko zagotować. Następnie usunąć szumowiny, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać, pokroić i dołożyć do zupy, dodać: liscie laurowe i ziele . Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Po tym czasie do zupy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju/masła klarowanego i dodać do zupy.
Następnie dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz kminek i majeranek, pietruszkę gotować przez ok. 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy.
W tym czasie boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z łyżką masła. Boczek dodać do zupy, natomiast na tłuszczu podsmażyć mąkę, następnie wlewać do niej stopniowo wywar energicznie mieszając łyżką. Przelać wszystko do garnka z zupą i zagotować. Gotować ok 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Komentarze