Babciny kapuśniak

4.5 (189 ocen)

Gęsty kapuśniak którego już mała porcja rozgrzeje i zaspokoi głód.Tak właśnie przyrządzała go babcia,przesmażała kapustę na smalcu a ziemniaki gotowała oddzielnie i dziabała widelcem by oprócz zasmażki i one zagęściły zupę. Ważną zasadą podania kapuśniaku jest by był gorący ,zdjęty prosto z palnika.

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonej łopatki wieprzowej ew. boczku
    2 merchewki
    1 pietruszka
    4 liście laurowe
    2 cebule
    0,5 kg kapusty kiszonej
    7-8 ziemniaków
    sól , pieprz
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    smalec do smażenia
    Zasmażka:
    2 łyżki masła lub smalcu
    1,5 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Babciny kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Babciny kapuśniak 1. Na łopatce wieprzowej , obranej marchwi , pietruszce oraz liściach laurowych gotujemy wywar na minimalnym gazie do miękkości warzyw.

  • 
Babciny kapuśniak 2. Z kapusty kiszonej odciskamy sok do miski , nie wylewamy .
    Gotujemy kapustę do miękkości.
    Odcedzamy , kroimy drobno.
  • 
Babciny kapuśniak 3. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa.
    Łopatę oraz obraną cebulę kroimy w małą kostkę.
    Przesmażamy na smalcu , dodajemy poszatkowaną kapustę , smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia.
  • 
Babciny kapuśniak 4. Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w kostkę.
    Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , osuszamy , gnieciemy widelcem.
  • 
Babciny kapuśniak 5. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa oraz zawartość patelni przekładamy do wywaru.
    Wlewamy sok wyciśnięty z kapusty.
    Doprawiamy solą , pieprzem oraz kminkiem.
  • 
Babciny kapuśniak 6. Zasmażka: Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie dopuścić powstania grudek , wlewamy chochlę zupy , przesmażamy 2 min.
  • 
Babciny kapuśniak 7. Zasmażkę przelewamy do garnka , mieszamy ,pozostawiamy na minimalnym gazie do zgęstnięcia.

Porady

Zasmażkę w zupie możemy pominąć wtedy będzie rzadsza ale mniej kaloryczna Kapuśniak możemy podać sam lub jak za dawnych czasów z pajdą chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować