Witam w ten zimny dzień. Jak już wiecie nie lubię marnować jedzenia. Dziś późno obiad ale jest, ponieważ musiałam trochę spraw załatwić w mieście. Na tą pogodę zupka w sam raz.
1 litr rosołu z dnia poprzedniego,
1 litr przegotowanej wody,
400 g żeberek,
300 g kapusty kiszonej,
6 - 8 ziemniaków,
1 łyżka majeranku,
1 mała łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania przepisu:
Kapuśniak
1.
Do rosołu z dnia poprzedniego wlać litr przegotowanej wody, dodać żeberka i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
2.
Jak już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków.
3.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno oraz majeranek, jeśli ktoś lubi kwaśną można dodać soku z kapusty według swego uznania.
4.
Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości kapusty.
5.
Zupkę podałam z dużą ilością pieprzu ziołowego, bo właśnie z tym pieprzem najbardziej mi smakuje kapuśniak. Polecam na takie zimne dni w sam raz a i rosół się nie zmarnuje.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze