Kapuśniak

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witam w ten zimny dzień. Jak już wiecie nie lubię marnować jedzenia. Dziś późno obiad ale jest, ponieważ musiałam trochę spraw załatwić w mieście. Na tą pogodę zupka w sam raz.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr rosołu z dnia poprzedniego,
    1 litr przegotowanej wody,
    400 g żeberek,
    300 g kapusty kiszonej,
    6 - 8 ziemniaków,
    1 łyżka majeranku,
    1 mała łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapuśniak 1. Do rosołu z dnia poprzedniego wlać litr przegotowanej wody, dodać żeberka i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
  • kapuśniak 2. Jak już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków.
  • kapuśniak 3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno oraz majeranek, jeśli ktoś lubi kwaśną można dodać soku z kapusty według swego uznania.
  • kapuśniak 4. Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości kapusty.
  • kapuśniak 5. Zupkę podałam z dużą ilością pieprzu ziołowego, bo właśnie z tym pieprzem najbardziej mi smakuje kapuśniak. Polecam na takie zimne dni w sam raz a i rosół się nie zmarnuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować