Kalafiorowa

5 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupkę na którą podam wam przepis przygotujecie w zaledwie trzydzieści minut. Mam nadzieję że znajdują się tu osoby które obserwują mojego bloga którzy chętnie korzystają z przepisów na zupki, ja jak już wiecie jestem zupo - maniaczką, jak dla mnie szybciej najadam się zupa niż drugim daniem. Z dwóch dań nie gotuję obiadów bo by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie wolę go przerobić niż wyrzucić, choć prawdę mówiąc nie wszystkie zupy da się przerobić.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg porcji rosołowych ( 2 sztuki ),

    1 marchew 100 g,

    2 korzenie pietruszki 150 g,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    1 kalafior 395 g,

    2 liście laurowe,

    1 łyżka liścia pora,

    1 łyżka liści lubczyk - magii,

    3 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g,

    1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, korzenie pietruszki oraz marchew pokrojoną dowolnie . Gotować do miękkości porcji oraz warzyw( w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny ) . Jak już porcje są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, liścia pora oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie doprawić ją do swego smaku przyprawą z solą dodać podzielone koszyczki kalafiora oraz łyżkę liści lubczyk - magii i gotować do miękkości kalafiora ( ja nie rozgotowuję go ponieważ lubimy gdy czuć jak chrupie ). W czasie gdy kalafior gotuje się w zupie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i łyżeczką cukru ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).
  • zupa 3. Jak już kalafior jest miękki według naszego uznania, wlać przygotowaną śmietanę i szybkim ruchem zamieszać, lekko zagotować. Na koniec wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować zupkę można jeszcze doprawić według siebie przyprawą z solą.
  • zupa 4. Zupka wyszła bardzo smaczna można ją podać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wyszła tak dobra że zjedli po trochu a teraz co chwilę podchodzą do garnka i dojadają.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować