Składniki:
Pół kilo mąki pszennej
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 szklanka mleka koziego
Pół szklanki ciepłej wody
Jajko do posmarowania
Dowolne ziarna do posypania
Kajzerki domowe z kozim mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Pół szklanki ciepłej wody wymieszać z łyżeczka cukru, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po wyrośnięciu, zaczyn dodać do pozostałej mąki, dodać ciepłe mleko, sól, wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 10 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze