Domowe kajzerki

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób

To pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    3 szklanki mąki pszennej (około 450 g; 1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki letniej wody (190 ml)
    20g świeżych drożdży/1,5 łyżeczki (5g) drożdży instant
    1,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn.
    Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    (W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
    Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
    Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
    (Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski.)
    Gładkie oraz elastyczne ciasto odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie ponownie je wyrobić (przez około 5 minut) oraz przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
    (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
    Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
    Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
    Tak przygotowane zostawić na 30-40 minut, aby delikatnie się napuszyły.
    (Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
    Bułki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
    (Powinny być rumiane.)
    Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować