To pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!
Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn.
Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
(Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski.)
Gładkie oraz elastyczne ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie ponownie je wyrobić (przez około 5 minut) oraz przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
Tak przygotowane zostawić na 30-40 minut, aby delikatnie się napuszyły.
(Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
Bułki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Ostudzić na kratce.
Komentarze