Domowe Kajzerki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kajzerki w tym kraju zna chyba każdy. W sklepach pojawiają się Kajzerki pełnoziarniste, Kajzerki posypane różnymi nasionami, jednak kajzerka, kajzerce nierówna. Ostatnio sama postanowiłam przygotować ciasto, aby uzyskać właśnie te wymarzone chrupiące bułeczki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej (ok. 450 g)
    150-200 ml. letniej wody
    1,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych*)
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    2 łyżki rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy 150 ml wody i zaczynamy wyrabiać. Pozostałą część wody dolewamy w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze ok. 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min, aby chwilę odpoczęło, a następnie znów wyrabiamy przez ok. 5 min.
  • 2. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 h. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać). Ja swoje ciasto zwykle ważę na wadze, dziele przez ilość bułek jakie chce uzyskać i w ten sposób otrzymuje jednakowej wielkości bułki. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce wysypanej mąką. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo wówczas za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki przed pieczeniem można z góry naciąć bardzo ostrym nożem nożem.
  • 4. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C przez ok. 15 min. Należy kontrolować czas pieczenia bułek.

Porady

* Jeśli zamiast drożdży instant używacie drożdży świeżych, należy wcześniej przygotować zaczyn. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. Gdy drożdże zaczną pracować, zaczyn łączymy z resztą składników i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować