Domowe kajzerki

4.5 (193 ocen)

Zawsze się udają. Są pulchniutkie i smaczne

Składniki:

  • 560g mąki pszennej
    250ml ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    1/3 szkl. oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko (+1 do smarowania)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą przesiewamy do miski. Do naczynia rozkruszamy drożdże i rozcieramy z cukrem. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do przesianej mąki wbijamy jajko. Mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy na gładki i nieklejące ciasto. Przykrywamy ściereczką na 10 min.
    Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części i z każdej z nich formujemy bułeczki po czym ponownie przykrywamy na 20 minut.
    Po upływie tego czasu bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia robimy nożem "x" i smarujemy każdą z nich rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na ok. 20 minut. Po zrumienieniu bułeczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować