Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą przesiewamy do miski. Do naczynia rozkruszamy drożdże i rozcieramy z cukrem. Dolewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do przesianej mąki wbijamy jajko. Mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy na gładki i nieklejące ciasto. Przykrywamy ściereczką na 10 min.
Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części i z każdej z nich formujemy bułeczki po czym ponownie przykrywamy na 20 minut.
Po upływie tego czasu bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia robimy nożem "x" i smarujemy każdą z nich rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na ok. 20 minut. Po zrumienieniu bułeczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze