Nocne kajzerki

4.93 (178 ocen)

  • 2 godz.

Takie mięciutkie, puszyste, z chrupiącą skórką! Smakują pysznie zarówno z wędliną, jak i na słodko z dżemem i serkiem. Niech was nie przerazi aż 3-etapowe przygotowanie ciasta, gdyż w 1 i 2 dzień zajmuje to w sumie niecałe 15 minut.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto przefermentowane:
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka mąki (typ 650)
    3g świeżych drożdży

    ciasto właściwe:
    300g mąki (dałam typ 650, można też typ 550)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    80ml mleka
    80ml wody
    5g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju lub oliwy
    całe ciasto przefermentowane
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.93 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Nocne kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień 1: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej, następnie wstawiamy na min. 12h do lodówki (można trzymać w lodówce do 36h).

  • 2. Dzień 2, wieczorem: ciasto przefermentowane wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temp. pokojowej na godzinę, żeby się ociepliło. Mąkę przesiewamy z solą. Miód i drożdże rozpuszczamy w wodzie z mlekiem, wlewamy do przefermentowanego ciasta, dodajemy przesianą mąkę z solą i mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy olej.
    Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dolać nieco wody, jeśli zbyt się klei - dosypać odrobinę mąki.
    Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

  • Nocne kajzerki 3. Dzień 3, rano: Miskę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zostawiamy na godzinę, żeby ciasto się ociepliło. Następnie odgazowujemy uderzając pięścią, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 30cm, zaplatamy kajzerki, wierzch posypujemy makiem.
    Kajzerki układamy na blasze w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut).
    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220stC. Wstawiamy wyrośnięte bułki, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu, żeby wytworzyła się para. Pieczemy ok 12 minut. Upieczone kajzerki studzimy na kratce przykryte ściereczką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować