Nocne kajzerki

  • wyświetlono: 3178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Takie mięciutkie, puszyste, z chrupiącą skórką! Smakują pysznie zarówno z wędliną, jak i na słodko z dżemem i serkiem. Niech was nie przerazi aż 3-etapowe przygotowanie ciasta, gdyż w 1 i 2 dzień zajmuje to w sumie niecałe 15 minut.

IMGP5924-4c
  • 120min

Składniki

ciasto przefermentowane:
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki (typ 650)
3g świeżych drożdży

ciasto właściwe:
300g mąki (dałam typ 650, można też typ 550)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
80ml mleka
80ml wody
5g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub oliwy
całe ciasto przefermentowane
mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Nocne kajzerki

  • 1. Dzień 1: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej, następnie wstawiamy na min. 12h do lodówki (można trzymać w lodówce do 36h).

  • 2. Dzień 2, wieczorem: ciasto przefermentowane wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temp. pokojowej na godzinę, żeby się ociepliło. Mąkę przesiewamy z solą. Miód i drożdże rozpuszczamy w wodzie z mlekiem, wlewamy do przefermentowanego ciasta, dodajemy przesianą mąkę z solą i mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy olej.
    Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dolać nieco wody, jeśli zbyt się klei - dosypać odrobinę mąki.
    Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

  • Nocne kajzerki3. Dzień 3, rano: Miskę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zostawiamy na godzinę, żeby ciasto się ociepliło. Następnie odgazowujemy uderzając pięścią, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 30cm, zaplatamy kajzerki, wierzch posypujemy makiem.
    Kajzerki układamy na blasze w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut).
    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220stC. Wstawiamy wyrośnięte bułki, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu, żeby wytworzyła się para. Pieczemy ok 12 minut. Upieczone kajzerki studzimy na kratce przykryte ściereczką.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułkikajzerki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Bułki nocne

Fajna opcja dla zapracowanych,...

Kajzerki domowe

Dodane przez: AnkaFiranka

Domowe Kajzerki

Kajzerki w tym kraju zna chyba...

Zapiekane kajzerki z serem żółtym,salami i jajkiem

Dodane przez: Martyna1991

Zapiekane kajzerki z jajkiem

Zapiekane kajzerki z serem żółtym,...

Nocne Bułki

Dodane przez: kiciax1

Nocne Bułki

To przepis na naprawdę pyszne domowe...

Bułki Pszenne "Kajzerki"

Dodane przez: gotowanietoproste

Bułki Pszenne "Kajzerki"

Pszenne bułeczki a'la kajzerki.

bułeczki

Dodane przez: karinzgr

Domowe kajzerki

Zawsze się udają. Są pulchniutkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE