Kaczka pieczona w pomarańczy , faszerowana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, suszymy i nacieramy olejem i przyprawami w środku i na zewnątrz.
2.Pieczarki podsmażamy z posiekaną cebulą,aż do odparowania wody.
3.Pomarańczę i jabłko kroimy na ćwiartki.
4.Kaczkę faszeruję połową usmażonych pieczarek z cebulą.
5.Na dno naczynia w którym będę piekła kaczkę wykładam pokrojone jabłka i pomarańcze. Na owoce układam kaczkę. piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. ( kaczkę można podlać szklanką bulionu)
6.Po godzinie obracam kaczkę, na gorę kaczki układam kilka kawałków owoców pozostałych w naczyniu, a dookoła układam pozostałe pieczarki.
7.Całość piekę kolejną godzinę w 200st.C., następnie zmniejszam temp.do 160st. i piekę pod przykryciem około godziny. Razem kaczkę pieczemy około 3 godzin do miękkości.
Komentarze