Kaczka pieczona w pomarańczy , faszerowana pieczarkami

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wykwintny rodzinny obiad w towarzystwie soczystej kaczki nafaszerowanej całymi pieczarkami.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka
    0,5 kg małych pieczarek
    1 duża cebula
    1 pomarańcza
    1 jabłko
    3 łyżki majeranku
    sól i pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w pomarańczy , faszerowana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka 1. Kaczkę myjemy, suszymy i nacieramy olejem i przyprawami w środku i na zewnątrz.
  • pieczarki 2. Pieczarki podsmażamy z posiekaną cebulą,aż do odparowania wody.
  • owoce 3. Pomarańczę i jabłko kroimy na ćwiartki.
  • faszerowanie 4. Kaczkę faszeruję połową usmażonych pieczarek z cebulą.
  • Kaczka 5. Na dno naczynia w którym będę piekła kaczkę wykładam pokrojone jabłka i pomarańcze. Na owoce układam kaczkę. piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. ( kaczkę można podlać szklanką bulionu)
  • Kaczka 6. Po godzinie obracam kaczkę, na gorę kaczki układam kilka kawałków owoców pozostałych w naczyniu, a dookoła układam pozostałe pieczarki.
  • Kaczka 7. Całość piekę kolejną godzinę w 200st.C., następnie zmniejszam temp.do 160st. i piekę pod przykryciem około godziny. Razem kaczkę pieczemy około 3 godzin do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować