Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa

4.43 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki
    225 g jogurtu greckiego
    150 ml oleju
    150 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka L
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka starta z 1 cytryny

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto cytrynowe / jogurtowa babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.
  • 2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
  • 3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować