Jesienna pizza z dynią

  • wyświetlono: 2822 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie.

Mniam1

Składniki

CIASTO NA PIZZĘ:

3 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
200 g surowej dyni hokkaido
3 łyżki oleju rzepakowego

DODATKI:

3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 brokułu
100 g surowej dyni hakkaido
2 łyżki kukurydzy
125 g mozzarelli
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienna pizza z dynią

  • 1. Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Dynię zdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody.
  • image-0qd1bc72. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Zaczyn, zmiksowaną dynię i sól dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi objętość.
  • image-09m1ges3. W czasie kiedy ciasto na pizzę rośnie przygotowujemy dodatki.
    Brokuł ugotować al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
    Dynię, cebulę i paprykę pokroić na kawałki i smażyć, aż zmiękną. Lekko doprawić.
  • image-1fpiixc4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ale krótko i rozwałkować krążek o średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło.
    Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę, brokuły, dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brokułytania_kuchniadania_dla_urodykukurydzasezonowe_przysmakipaprykadrożdżoweDyniaciasto na pizzęwarzywa na obiadwegetariańska pizzakolorowa pizza

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pizza z serowym rantem

Wspaniała pizza z bardzo serowym...

Pizza z pieczarkami i szynką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pizza z pieczarkami i szynką

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami,...

image-0hafuqh

Dodane przez: paolineczka

Pizza z patelni

Pizza bardzo szybka w przygotowaniu...

pizza

Dodane przez: Magda_Z

Pizza z gotowanym kurczakiem

Chrupiąca i delikatna w smaku pizza...

Pizza z kiszoną kapustą

Dodane przez: Jaga85

Pizza z kiszoną kapustą

Podajemy ją posypaną natką pietruszki...

Pizza z patelni

Dodane przez: inusia

Pizza z patelni

Pyszna domowa pizza

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE