JESIENNA TARTA Z DYNIĄ I JABŁKAMI

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pysznie pachnąca tarta, esencja jesiennych smaków :) Fantastycznie smakuje na ciepło!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    200g miękkiego masła
    300g mąki pszennej
    200g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki cynamonu
    dodatkowo 2 łyżki mąki i 4 łyżki cukru na kruszonkę

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    400g miąższu z upieczonej dyni
    2 czerwone jabłka
    1 łyżka kisielu cytrynowego
    Otarta skórka z pomarańczy
    Sok z ½ pomarańczy
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Jesienna tarta z dynią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, oddzielić ¼ ilości, dodać do niej dodatkową mąkę i cukier i przygotować kruszonkę. Resztą ciasta wylepić formę do tarty.
  • 2. Miąższ z dyni rozgnieść widelcem, zostawiając większe kawałki, wymieszać z kisielem, skórką i sokiem z pomarańczy oraz cukrem waniliowym.
    Jabłka pokroić w 1cm kostkę razem ze skórką, wmieszać w dyniowe puree.
  • 3. Przygotowany farsz wyłożyć na ciasto (nie ma konieczności wcześniejszego podpiekania ciasta),
    Pokryć równomiernie grubą warstwą kruszonki i piec ok. 50 min w 180st.C, tak, by ciasto pięknie się przyrumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować