Jeśli mowa o jesiennych smakach i złocistych kolorach na talerzu, to zawsze mam na myśli dynię. Jej obecność w mojej, jesiennej kuchni jest obowiązkowa. Dziś polecam tatrę z jej udziałem. Do tego mięsko i powstaje szybkie, pyszne danie.
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• 1 płaska łyżeczka tymianku,
• 1- 2 łyżki wody,
• ok 1/3 łyżeczki soli,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 125 gram margaryny,
• 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• Natka pietruszki do podania,
• Około 4 dag sera żółtego do posypania
Nadzienie:
• 350 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
• Około 400 gram dynii,
• 1 czerwona papryka,
• 1 cebula,
• 6 dag żółtego sera,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 jajka,
• Sól, pieprz, tymianek, papryka do smaku,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Mały pęczek natki pietruszki
Jesienna tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do połączenia w dłoniach. Gotowe ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.Schłodzone ciasto wałkujemy. Gotowym wykładamy dno i boli formy (wcześniej natłuszczonej). Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
3.Na tak przygotowane wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia jej wierzch posypujemy startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
4.NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na niewielkiej ilości oleju. Do gotowej dodajemy mięso. Całość smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie smażenia mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe delikatnie studzimy.
5.Na oddzielnej patelni delikatnie obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w grubą kostkę dynią. Warzywa doprawiamy do smaku solą i tymiankiem.
Pietruszkę siekamy. Jajka łączymy z śmietaną i startym serem.
6.Tak przygotowane składniki mięso, warzywa i spoiwo łączymy razem. Nadzienie doprawiamy ostatecznie do smaku i wykładamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy tarte.
Komentarze