Jesienna tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnąca jesienią i cynamonem tarta z dużą porcją jabłek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a wcześniej uprażone jabłka ułatwią jego zrobienie. Przepis na nie znajdziesz poniżej (link) jak również w filmiku dodanym kilka dni temu na kanale YouTube.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    •350g mąki pszennej tortowej
    •5 łyżek cukru
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •szczypta soli
    •opakowanie cukru waniliowego (32g)
    •4 żółtka
    •2 łyżki śmietany
    •150g masła

    JABŁKA PRAŻONE:
    •1,5kg jabłek
    •sok z połowy cytryny
    •2 łyżki cukru
    •2 łyżeczki cynamonu
    •4 goździki
    •1½ łyżka cukru waniliowego
    •duża szczypta gałki muszkatołowej
    •90g masła
    •150 ml wody
    •3 łyżki mąki ziemniaczanej

    DODATKOWO:
    •kasza manna
    •forma do tarty o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Wszystkie suche składniki na ciasto połącz ze sobą. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło starte na tarce o dużych oczkach. Posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulkę uzyskując gładkie i jednolite ciasto. Podziel na dwie części ⅔ i ⅓. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  • 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj sok cytryny, cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj.
    Na rozgrzane masło wrzuć jabłka i duś na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj tylko do zgęstnienia.
    Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj mniej mąki ziemniaczanej lub całkowicie pomiń ten krok. Zostaw do ostudzenia.
  • Jabłka prażone 3. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej wysmarowaną formę masłem łącznie z brzegami. Ponakłuwaj widelcem. Posyp kaszą manną i wyłóż jabłka. Wyrównaj lekko ugniatając. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji ciasta.
  • Ciasto 4. Rozwałkuj i wycinaj foremką kształt kwiatków ( duże 16szt, małe 24szt.). Wycięte wzory z ciasta poukładaj na jabłkach sklejając je z bokami. Tak przygotowaną tartę schładzaj w lodówce jeszcze 20 minut. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C piecz ok, 45 minut do tzw. suchego patyczka.
    Jeśli ciasto z góry będzie się szybko przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.
    Słodkich chwil.

Porady

Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. /smacznie_na_talerzu/?hl=en https://youtu.be/z6jNHHp7HrA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować