Jesienna pizza z dynią i grzybami

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pizza z serii jesień za oknem i na talerzu. Kto powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    250 g mąki pszennej typ 500
    150 ml letniej wody
    1/3 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    2 dkg drożdży

    farsz:

    500 g dyni

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 kulka mozzarelli

    20 g parmezanu

    7 pomidorów suszonych

    450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych

    orzechy włoskie, liście szpinaku

    1 cebula czerwona

    przyprawa do pizzy

    sól, pieprz, olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Jesienna pizza z dynią i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynia:

    Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce na papierze do pieczenia. Cebulę kroję w piórka większe, czosnek obieram. Układam też na blaszce, spryskuję oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz.

    Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni.
  • 2. ciasto:

    Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.
  • 3. Wykonanie:

    Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam pomidory suszone,parmezan,szpinak, posiekane orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Dynia Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować