Jesienna szakszuka z dynią i papryką

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest pyszna, prosta, kolorowa i bogata w jesienne pyszne warzywa. Warto sobie ją przygotować jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • szklankę utartej dyni
    2-3 średniej wielkości pomidory malinowe
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    1 mała cebulka zwykła
    kawałek słodkiej papryki czerwonej i zielonej
    kawałek czerwonej cebuli
    trochę szczypiorku
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    2 jajka klasa "L"
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Jesienna szakszuka z dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienna szakszuka z dynią i papryką 1. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę słodką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Jajka Papryka Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować