Jest pyszna, prosta, kolorowa i bogata w jesienne pyszne warzywa. Warto sobie ją przygotować jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować.
35 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
szklankę utartej dyni
2-3 średniej wielkości pomidory malinowe
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 mała cebulka zwykła
kawałek słodkiej papryki czerwonej i zielonej
kawałek czerwonej cebuli
trochę szczypiorku
sól, pieprz
szczypta cukru
2 jajka klasa "L"
Jesienna szakszuka z dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę słodką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.
Komentarze