Japoński makowiec z musem jabłkowym

  • wyświetlono: 1785 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

Ewelina Marcin
  • 120min

Składniki

Ciasto makowe:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
200g maku
125g masła
350g jabłek startych o grubych oczkach
100g rodzynek
10ml aromatu migdałowego
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania formy

Mus jabłkowy:
810g prażonych jabłek w słoiku
2 galaretki jabłkowe
1/2 szklanki wrzątku

Krem:
250g mascarpone
200ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru

Polewa:
120g białej czekolady
25g masła extra
2 łyżki śmietany 30%
perełki zielone
wiórki kokosowe











Sposób przygotowania przepisu:

Japoński makowiec z musem jabłkowym

  • image-1ws9s3t1. Ciasto makowe:
    Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec
    w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.
  • image-0ck2uel2. Mus jabłkowy:
    Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • image-0pop6jf3. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.
  • image-0mqradt4. Polewa:
    Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-1w70sem5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylajabłkamakowiecświętaboże narodzenieszybkiena imprezędla gościmakowiec z jabłkamibardzo smaczne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

image-1oprqrf

Dodane przez: paolineczka

Makowiec z musem brzoskwiniowym

Makowiec – w moim domu to ciasto...

makowiec japoński

Dodane przez: kowwioleta

makowiec japoński

Pyszna masa makowa z połączeniem...

Szybki makowiec japoński

Dodane przez: Violetka76

Szybki makowiec japoński

Pierwszy raz przygotowałam makowca...

Makowiec japoński na kruchym cieście

Dodane przez: Lolcz

Makowiec japoński na kruchym cieście

Świąteczna wersja makowca. Jest...

Makowiec japoński

Dodane przez: Bilcia

Makowiec japoński

Pyszne ciasto bez mąki dla odchudzających...

Wuzetka z musem jabłkowym

Dodane przez: DanusiaC

WUZETKA Z MUSEM JABŁKOWYM

Dodałam mus jabłkowy, żeby nadać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE