REKLAMA

Makowiec japoński

wyświetlono: 2152 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Makowiec to ciasto w sam raz na święta, ten upiekłam na kruchym spodzie.

opublikowany: 13.12.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa makowa:
    30 dag maku
    30 dag jabłek
    12 dag masła
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche połączyć i wylepić nim blaszkę o wym. 21x33 cm.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę. Masę makową wyłożyć na ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Po ostudzeniu udekorować dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agus11013 agus11013

MAKOWIEC JAPOŃSKI

"Nie obfitość wiedzy, ale wewnętrzne odczuwanie i smakowanie rzeczy zadowala i nasyca duszę"

kategoria: Desery opublikowany: 17.05.2015 | wyświetlono: 4457 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Makowiec japoński

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii.

kategoria: Ciasta makowiec opublikowany: 23.12.2018 | wyświetlono: 1443 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE