Jajka faszerowane musem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatny mus pieczarkowy ze słodką śmietanką oraz żółtkami który wypełnia białka jaj będzie idealną przystawką na Świątecznym, Wielkanocnym stole. Jajka wyglądają i smakują wyśmienicie, mus rozpływa się w ustach - jest kremowy a smaki użytych składników idealnie ze sobą współgrają.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    300g.pieczarek
    2 cebulki dymki
    1 łyżka masła klarowanego
    200ml słodkiej śmietanki 36%
    sól,pieprz
    posiekany szczpiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane musem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,umyć.
    Każde przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć żółtka.
  • 2. Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulki posiekać drobno.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulkę, dołożyć pieczarki, smażyć przez chwilę po odparowaniu płynu.
  • 3. W kielichu blendera umieścić usmażone pieczarki,żółtka oraz śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
    Całość zmiksować na gładki, puszysty mus.
  • 4. Mus umieścić w rękawie z ozdobną końcówką, napełniać nim wgłębienia białek.
    Jajka ułożyć na półmisku, posypać posiekanym szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować