Czasem przygotowując wymyślne przepisy zapominam o tradycyjnych - smacznych i prostych. Takie właśnie są jajka w sosie musztardowym - śląska przystawka, która sprawdzi się na każdej imprezie!
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- jajka: 2 sztuki
- cebula: 0.25 sztuki
- olej: 1 łyżeczka
- mąka pszenna: 1 łyżka
- rosół: 0.5 szklanki
- musztarda zwykła i francuska po: 1 łyżeczka
- sól, pieprz, ew. cukier: 2 szczypty
- szczypiorek: 1 łyżka
Jajca w zynft zołzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wziońć po dwa jajca na łebka i ugotoweć je na twardo. Zwibla pokroć w drobniutko, przybronocić w gorczku. W szklonce wyfyrlać mąka z zimnym lub letnym (byle ni wrawym!) rosołym. Zaloć zupą zwibla, wciepnyńć zynfta, soli i korzenia. Chwila powarzić, poloć ta zołza na jajca. Łobsypoć sznitlochem, piyknie prziozdobić i hned na stoł dla familijo!
2.Przygotować po dwa jajka na osobę, ugotować je na twardo. Cebulę drobniutko posiekać, przyrumienić. W szklance wymieszać mąkę pszenną z zimnym lub letnim rosołem, zalać cebulę. Dodać musztardę, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Zagotować. Przygotowanym sosem polewać jajka, posypać świeżym szczypiorkiem.
Komentarze