Jajca w zynft zołzie

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czasem przygotowując wymyślne przepisy zapominam o tradycyjnych - smacznych i prostych. Takie właśnie są jajka w sosie musztardowym - śląska przystawka, która sprawdzi się na każdej imprezie!

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - cebula: 0.25 sztuki
    - olej: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - rosół: 0.5 szklanki
    - musztarda zwykła i francuska po: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, ew. cukier: 2 szczypty
    - szczypiorek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajca w zynft zołzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wziońć po dwa jajca na łebka i ugotoweć je na twardo. Zwibla pokroć w drobniutko, przybronocić w gorczku. W szklonce wyfyrlać mąka z zimnym lub letnym (byle ni wrawym!) rosołym. Zaloć zupą zwibla, wciepnyńć zynfta, soli i korzenia. Chwila powarzić, poloć ta zołza na jajca. Łobsypoć sznitlochem, piyknie prziozdobić i hned na stoł dla familijo!
  • 2. Przygotować po dwa jajka na osobę, ugotować je na twardo. Cebulę drobniutko posiekać, przyrumienić. W szklance wymieszać mąkę pszenną z zimnym lub letnim rosołem, zalać cebulę. Dodać musztardę, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Zagotować. Przygotowanym sosem polewać jajka, posypać świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować