Jest to danie na szybko dla głodnych, pyszne na ciepło. Tosty to pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa tostowego, choć i ze świeżego są pyszne.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
4 kromki chleba tostowego - może być czerstwy lub świeży,
1 jajko,
1 łyżeczka oleju lub innego tłuszczu na patelnię,
2 plastry szynki,
2 plastry sera żółtego,
Tosty w jajku z szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w głębokim talerzu. Przygotowujemy plastry szynki i sera żółtego. Na patelni rozgrzewamy olej i jak się rozgrzeje, maczamy w jajku z obu stron tost, kładziemy na dłoni, drugą ręką maczamy drugi tost w jajku i kładziemy na tost plaster sera i plaster szynki i przykrywany tostem. Kładziemy na patelnię, przekrywamy pokrywką i na bardzo, bardzo małym ogniu, smażymy z obu stron po ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone tosty można polać ketchupem i posypać przyprawą to pizzy.
Komentarze