Przepis stosunkowo prosty a jaki dekoracyjny. Idealne danie na Wielkanoc i wszelkie spotkania rodzinne. 1 połówka jajeczka to około 53 kcal. Zapraszam i pięknie polecam :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
130 g pieczarek
½ pęczka grubego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
30 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
5 g bułki tartej
Sól, pieprz, papryka slodka, tymianek
Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Przełożyć na rozgrzany olej. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Oprószyć sola i dusić do odparowania płynu. Doprawić tymiankiem suszonym, zdjąć z ognia. Ostudzić.
2.Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, następnie przekroić na pół razem ze skorupką. Ostrożnie wyjąć połówki jajek. Skorupki odłożyć na bok.
3.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka w misce rozetrzeć widelcem. Dodać starte na dużych oczkach białka. Dołożyć pieczarki, doprawić do smaku. Dodać serek i po raz ostatni wymieszać.
4.Farsz nakładać obficie do skorupek. Posypać po wierzchu bułką tartą. Zapiekać w 180 st około 15 minut.
Komentarze