Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane w piekarniku

4.49 (146 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis stosunkowo prosty a jaki dekoracyjny. Idealne danie na Wielkanoc i wszelkie spotkania rodzinne. 1 połówka jajeczka to około 53 kcal. Zapraszam i pięknie polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    130 g pieczarek
    ½ pęczka grubego szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    30 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    5 g bułki tartej
    Sól, pieprz, papryka slodka, tymianek
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki dusić do miękkości 1. Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Przełożyć na rozgrzany olej. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki. Oprószyć sola i dusić do odparowania płynu. Doprawić tymiankiem suszonym, zdjąć z ognia. Ostudzić.
  • jajko w skorupce rozkroić na pól 2. Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, następnie przekroić na pół razem ze skorupką. Ostrożnie wyjąć połówki jajek. Skorupki odłożyć na bok.
  • wymieszać składniki nadzienia 3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka w misce rozetrzeć widelcem. Dodać starte na dużych oczkach białka. Dołożyć pieczarki, doprawić do smaku. Dodać serek i po raz ostatni wymieszać.
  • farsz nałożyć do skorupek 4. Farsz nakładać obficie do skorupek. Posypać po wierzchu bułką tartą. Zapiekać w 180 st około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować