Jagodowe pierogi na kefirze

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Kefir dodałam go do ciasta zamiast wody. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki ciasta:

    250 g mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    125 ml kefiru

    pozostałe:

    30 dkg jagód
    2 łyżki zmielonych migdałów uprażonych
    mięta świeża
    300 g jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Jagodowe pierogi na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierogi:

    Kefir podgrzewam w garnuszku ale nie zagotowuję. Wlewam do mąki, dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi gotuję w dwóch partiach. Od wypłynięcia na wierzch około dwie minuty na wolnym ogniu. Podaję z jogurtem, jagodami,posypuję kruszonką z migdałów, dodaję mięte.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt Kefir Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować