Jagodowe pierogi na kefirze

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Kefir dodałam go do ciasta zamiast wody. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące.

mysza75
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

składniki ciasta:

250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
125 ml kefiru

pozostałe:

30 dkg jagód
2 łyżki zmielonych migdałów uprażonych
mięta świeża
300 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodowe pierogi na kefirze

  • 1. Pierogi:

    Kefir podgrzewam w garnuszku ale nie zagotowuję. Wlewam do mąki, dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi gotuję w dwóch partiach. Od wypłynięcia na wierzch około dwie minuty na wolnym ogniu. Podaję z jogurtem, jagodami,posypuję kruszonką z migdałów, dodaję mięte.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogimigdałyjogurtkefirJagody

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ze śliwkami

Dodane przez: BARB

Pierogi ze śliwkami na słodko

Pierogi ze śliwkami na słodko to...

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Najlepsze ciasto na pierogi

Po długich poszukiwaniach tego...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Bardzo dobre ciasto na pierogi,...

Pierogi z serem na słodko

Dodane przez: Bo-Bożena

Pierogi z białym serem na słodko

Bardzo dobre , słodziutkie pierogi...

pierogi

Dodane przez: martynia6

Pierogi lubelskie na słodko

Jest kilka wariacji na temat tych...

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: MonikaW

Najlepsze ciasto na pierogi

Pyszne ciasto na pierogi - nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE