Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką

4.13 (15 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z jabłkami w budyniu o smaku pieczonego jabłka. Ciasto wyszło kruche i bardzo dobre.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA Z JABŁKAMI:
    -1 l. mleka
    -3 budynie o smaku pieczone jabłko z cynamonem
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -1,5 kg. jabłek

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.13 (15 ocen)

Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Tym ciastem wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką 2. Ciasto podpiec 15 mn. w 175 *C.
  • Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką 3. masa- 2 budynie ugotować na mleku, ostudzić do ciepłego, często mieszając. Jabłka obrać i pokroić w kawałeczki.
    Jajka zmiksować z cukrem a potem ostatnim suchym budyniem. Następnie dodawać porcjami, ugotowanego budyniu i zmiksować. Na koniec dodać jabłka, szpatułką wymieszać i wylać na podpieczone ciasto.
  • Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką 4. Rozsypać pozostawioną kruszonkę.
  • Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką 5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować