Jabłecznik w masie budyniowej z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Tym ciastem wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Ciasto podpiec 15 mn. w 175 *C.
3.masa- 2 budynie ugotować na mleku, ostudzić do ciepłego, często mieszając. Jabłka obrać i pokroić w kawałeczki.
Jajka zmiksować z cukrem a potem ostatnim suchym budyniem. Następnie dodawać porcjami, ugotowanego budyniu i zmiksować. Na koniec dodać jabłka, szpatułką wymieszać i wylać na podpieczone ciasto.
4.Rozsypać pozostawioną kruszonkę.
5.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze