Jabłecznik z kruszonką

  • wyświetlono: 6531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybki i lekki smakołyk, bardzo łatwy do zrobienia.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Aleksandra Mozal, Lublin
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto:
● 3 szkl. mąki
● 3 jajka
● 1/2 szkl. oleju
● 1 szkl. śmietany
● 1 szkl. cukru
● mały proszek do pieczenia
● cukier waniliowy
Kruszonka:
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki margaryny
● 3/4 szkl. cukru pudru
● ok. 1/2 szkl. mąki
Oraz: tłuszcz do formy
● 2 duże jabłka
● cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z kruszonką

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka i mieszamy z olejem, śmietaną i cukrami. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę (28x24 cm).
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w ósemki. Układamy na cieście.
  • 3. Kruszonka: masło i margarynę roztapiamy. Zagniatamy z cukrem pudrem i mąką. Studzimy. Rozkruszamy na ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
PPWS_06-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejabłkokruszonkajabłecznik

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik z kisielem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z kisielem

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

Jabłecznik z budyniową, puszystą pianką :)

Dodane przez: asia95

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

Sprawdzony przepis na nieco inny...

jabłecznik z budyniem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z budyniem

Przepis na ten pyszny jabłecznik...

jabłecznik biszkoptowy z kremem

Dodane przez: klementynka

jabłecznik biszkoptowy z kremem

Przepyszne, rozpływające się w...

image-1rktgip

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z budyniem

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE