Cynamonowy jabłecznik z kruszonką

4.91 (207 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

prosty smaczny i szybki:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    250 g miękkiej margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko
    3\4 szklanki cukru
    1 torebka cukru z prawdziwa wanilia
    oraz
    2 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    1 łyczeczka cukru waniliowego
    2 łyzki cukru
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.91 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Cynamonowy jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko , zóltko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na pół.
    Połowa ciasta wykładamy natłuszczona blaszkę .
    Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
    2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukry i cynamon. Mieszamy .
    Wykładamy na podpieczone ciasto, a nastepnie na te jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach druga połowe ciasta i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180C.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Porady

blacha 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować