Jabłecznik w keksówce

4.35 (255 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste jesienne ciasto z jabłkami pokrojonymi w plastry i posypanymi cynamonem. Do jego przygotowania nie trzeba używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy krótko wymieszać łyżką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • suche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    • mokre:
    2 jajka
    2/3 szklanki oleju
    • dodatkowo:
    3 jabłka (około 400 g)
    3/4 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.35 (255 ocen)

Jabłecznik w keksówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w plastry szerokości 3mm.

    2. Przy pomocy łyżki oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do ich połączenia.

    3. Napełniamy ciastem natłuszczoną formę keksówkę. Na cieście układamy pokrojone ćwiartki jabłek. Ciasto posypujemy równomiernie cynamonem.

    4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180° C przez 60 minut.

Porady

Na ten jabłecznik najbardziej odpowiednie będą jabłka słodkich, a przede wszystkim twardych odmian. Jabłka, które po upieczeniu za bardzo zmiękną lub się rozpadną, nie będą wyglądały dobrze na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować