JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ

4.5 (192 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, puszyste niczym ptasie mleczko. Jabłecznik i jogurtowa pianka, smakuje wybornie

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
    3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta
    2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda
    cukier puder do smaku
    duży kubek jogurtu greckiego
    3 łyżki żelatyny
    2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych
    1 opakowanie kakaowych herbatników
    Dodatkowo:
    wiórki czekoladowe na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Ciasto

Jabłecznik pod jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.
    * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia.
    * Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem ciemnych. Wstawiamy do lodówki na min godzinę do stężenia.
    * Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.
    *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy.
    * Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować