1,5 kg jabłek
3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta
2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda
cukier puder do smaku
duży kubek jogurtu greckiego
3 łyżki żelatyny
2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych
1 opakowanie kakaowych herbatników
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe na wierzch
Jabłecznik pod jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.
* Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia.
* Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem ciemnych. Wstawiamy do lodówki na min godzinę do stężenia.
* Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.
*Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy.
* Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze