ciasto z połówkami jabłek

4.42 (213 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Polecam Wam dzisiaj kolejny przepis na prosty w wykonaniu i pyszny jabłecznik. Tym razem - z połówkami jabłek. Jabłek nie trzeba kroić ani trzeć na tarce. Wystarczy obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Dzięki temu ciasto przygotujecie bardzo szybko, a podczas pieczenia połówki jabłek zamienią się w pyszny mus.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    2 pełne łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 jajko
    250 g masła
    150 g serka waniliowego

    6 - 8 jabłek, najlepiej antonówek lub szarej renety (ilość zależna od wielkości)

    1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.42 (213 ocen)

Ciasto z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatam, jeśli za bardzo się lepi - podsypuję niewielką ilością mąki. Ciasto dzielę na dwie części, odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepiam blaszkę (21x26). Jabłka obieram, kroję na pół i wydrążam gniazda nasienne. Połówki jabłek układam na cieście. Jabłka przykrywam drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 40 minut.
    Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem pudrem tak, by nie było grudek. Gorący jabłecznik dekoruję lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować