Jabłecznik na mące owsianej

4 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Prosty jabłecznik z kruszonką

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    1 szklanka mąki owsianej
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g erytrytolu (ew. cukru)
    80g masła
    1 żółtko
    1 łyżka jogurtu naturalnego

    KRUSZONKA
    ½ szklanki mąki owsianej lub płatków owsianych
    50g masła
    2 czubate łyżki cukru

    DODATKOWO:
    1 kg jabłek (ew. słoik przecieru jabłkowego)
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Jabłecznik na mące owsianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zblenduj, wrzuć do garnka i przesmaż. W trakcie dodaj cukier i cynamon. Jeśli wykorzystujesz te ze słoika wystarczy, że wymieszasz je z cynamonem.

    Jeśli korzystasz z płatków owsianych zblenduj je dokładnie, do uzyskania mąki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć, zrób kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki.

    Wykonując spód rozpuść, a następnie ostudź masło. Wymieszaj suche składniki, dodaj masło, jogurt i żółtko, uformuj kulkę i włóż do lodówki na 30/40 minut. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wyklej dno zimnym ciastem, rozłóż jabłka, a na sam koniec zetrzyj na tarce kruszonkę. Piecz 45 minut w 180◦C.

Porady

Jeśli nie masz mąki owsianej wystarczy, że zblendujesz płatki owsiane górskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować