Ciasto malinowo truskawkowe

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszna lekka pianka z kruszonką o mocno owocowym smaku

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki
    4 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła

    CHMURKA:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 opakowania budyniu malinowego
    garść malin
    garść truskawek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Ciasto malinowo truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połącz ze sobą. Wyrabiaj aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Podziel na pół. Jedną część owiń folią spożywczą i wrzuć do zamrażalki. Drugą częścią ciasta wyklej dużą tortownicę. Nakłuj i piecz 15 minut w 180°C. Następnie pozostaw do ostudzenia.

    Białka, cukier i cukier wanilinowy ubij na sztywno. Następnie dodaj budyń i miksuj aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Wylej na upieczony, wystudzony spód, wyrównaj, a następnie rozrzuć truskawki i maliny na całej powierzchni. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażalki, zetrzyj na grubych oczkach tarki, posyp całą górę. Piecz w piekarniku na funkcji góra dół przez 40 minut w 180°C.

Porady

Możesz dodać same maliny, albo same truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować