Szampańska kostka

4.43 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, do którego możesz wykorzystać odrobinę szampana lub wina musującego

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru

    KREM:
    500g serka homogenizowanego
    500ml śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    DODATKI:
    10 łyżeczek cappuccino
    10 łyżeczek szampana/wina musującego
    1 wafelek / 3 ciasteczka
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szampańska kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując dodawaj powoli cukier, a następnie jajka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszaj z pianą, dodaj oliwę i delikatnie zmiksuj, dla uzyskania puszystości. Wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 180°C z termoobiegiem. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój biszkopt na pół.

    Cappuccino rozpuść w niewielkiej ilości wody, pozostaw do wystygnięcia. Wafelka bądź ciasteczka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kremówkę włóż do zamrażalki na 10 minut. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody wraz z cukrem.

    Kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, a następnie dodaj tężejącą żelatynę. Powstanie dość gęsta, sztywna masa. Pierwszą część biszkoptu nasącz od góry wywarem z kawy. Na to połóż masę śmietanową i przykryj kolejnym biszkoptem. Tę część biszkoptu nasącz szampanem, przykryj masą śmietanową, wyrównaj. Na koniec posyp wafelkiem bądź ciasteczkami. Zostaw na noc w lodówce, by wszystko dobrze się schłodziło.

Porady

Jeśli nie lubisz bądź nie chcesz dodawać szampana wystarczy, że oba biszkopty nasączysz kawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować