Szampańska kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując dodawaj powoli cukier, a następnie jajka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszaj z pianą, dodaj oliwę i delikatnie zmiksuj, dla uzyskania puszystości. Wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 180°C z termoobiegiem. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój biszkopt na pół.
Cappuccino rozpuść w niewielkiej ilości wody, pozostaw do wystygnięcia. Wafelka bądź ciasteczka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kremówkę włóż do zamrażalki na 10 minut. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody wraz z cukrem.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, a następnie dodaj tężejącą żelatynę. Powstanie dość gęsta, sztywna masa. Pierwszą część biszkoptu nasącz od góry wywarem z kawy. Na to połóż masę śmietanową i przykryj kolejnym biszkoptem. Tę część biszkoptu nasącz szampanem, przykryj masą śmietanową, wyrównaj. Na koniec posyp wafelkiem bądź ciasteczkami. Zostaw na noc w lodówce, by wszystko dobrze się schłodziło.
Porady
Jeśli nie lubisz bądź nie chcesz dodawać szampana wystarczy, że oba biszkopty nasączysz kawą.
Komentarze