Gotuję od małego. Moją pierwszą inspiracją była moja babcia. Od tego czasu mój smak i upodobania kulinarne ewoluowały; cały czas uczę się i eksperymentuje w kuchni. Kocham to i chciałbym kiedyś gotować dla szerszej publiczności
Żona Ma wczoraj rzuciła pytaniem, kiedy zrobię jej coś z owocami morza.Mina mi się trochę rozjechała, bo nie przepadam zbytnio za darami oceanu, ale Żony Mej zachcianka świętą jest, więc mówisz i masz Honey.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 11:17 opublikował przepis:
Moje wczorajsze bułki owsiane okazały się swoistą rewelacją. W smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 11:15 opublikował przepis:
Dziś mały eksperyment z topinamburem. Ostatnio bardzo modne bulwy, wiele się o nich słyszy. Poczytałem trochę o tym jak rosną, skąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 11:06 opublikował przepis:
Bardzo lubię wszystkie słodkości. Szczególnie jeżeli są to słodkości z kwaskowym posmakiem. To ciasto ma bardzo ciekawą strukturę i przechodzi od słodyczy, przez słodko kwaśny krem aż do kwaśnej góry...pycha!
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 11:00 opublikował przepis:
Kolejne eksperymenty z topinamburem czas zacząć. Niedawno było puree z topinamburu, dziś idę dalej i robię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem.Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 10:58 opublikował przepis:
Kupiłem stanowczo za dużo topinamburu, ale na szczęście już się kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 10:55 opublikował przepis:
Tak się ostatnio naoglądałem różnie przygotowywanych cebularzy, a tak na prawdę nie wiedziałem co to takiego. Troszkę zmodyfikowałem przepis i zrobiłem je po swojemu z ulubionymi dodatkami.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 10:52 opublikował przepis:
Prowadzę na swoim blogu cykl poświęcony tanim obiadom dla całej rodziny. Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny.
Użytkownik baRepas
w dniu 10.02.2015 10:45 opublikował przepis:
Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki.Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną.
Użytkownik baRepas
w dniu 02.02.2015 12:31 opublikował przepis:
Czosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny.
Użytkownik baRepas
w dniu 02.02.2015 12:22 opublikował przepis:
Zrobiłem przegląd lodówki i w myśl, że w mej kuchni nic nie powinno się zmarnować użyłem kilku przygotowanych wcześniej dodatków, by stworzyć oryginalną kanapkę na ciepło ze świeżymi dodatkami.
Użytkownik baRepas
w dniu 28.01.2015 14:27 opublikował przepis:
Dziś nastał czas na przejście na wyższy poziom wtajemniczenia we własnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka.
Użytkownik baRepas
w dniu 27.01.2015 11:04 opublikował przepis:
Szybkie śniadanie wcale nie musi oznaczać, że mają to być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut.Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty.
Użytkownik baRepas
w dniu 26.01.2015 23:32 skomentował:
Uwielbiam pieczywo. Takie krótkie, banalne zdanie, które mówi wszystko.
Pamiętam, jak byłem dzieckiem uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące.
Użytkownik baRepas
w dniu 25.01.2015 22:41 opublikował przepis:
Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków.
Użytkownik baRepas
w dniu 23.01.2015 10:32 opublikował przepis:
Dobrego przepisu na ciasto do pizzy szukałem przez lata. Wiele prób i błędów za mną. Znalazłem jednak to czego szukałem. Przepis pochodzi od włoskiego, doświadczonego kucharza, który robi najlepszą pizzę na świecie!
Użytkownik baRepas
w dniu 22.01.2015 12:35 opublikował przepis:
Wołowina dla mnie jest najsmaczniejszym mięsem, bardzo szlachetnym i nieporównywalnym w smaku. Robię ją na wiele sposobów., Tym razem w formie gulaszu, troszkę inaczej, bo zapiekanym w piekarniku, jednak w tym tkwi sekret!
Użytkownik baRepas
w dniu 22.01.2015 12:28 opublikował przepis:
Kiedyś wspominałem, że mam nieopodal super piekarnie z naturalnymi wypiekami. Coś czasem jednak mnie najdzie na własne wypieki i tak oto powstają przepyszne ciasteczka owsiane.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 12:10 opublikował przepis:
Rok temu postanowiłem zmienić swoje kulinarne życie, Związane to było z przejściem na dietę, chęcią pozbycia się zbędnych kilogramów. Udało się. Dziś lżejszy o ponad 40 kg nie wyobrażam sobie dnia bez owsianki, która nie tylko zaspakaja głód na dobre kilka godzin, jest również zdrowa i smaczna.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:58 opublikował przepis:
Makaron, a jak Włosi mawiają pasta, to inspiracja do stworzenia przepysznych, prostych dań. Ja dziś proponuję penne w połączeniu z pomidorami i kurkami. Idealny smak dla każdego kto lubi włoską kuchnię.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:52 opublikował przepis:
Desery inspirowane kuchnią śródziemnomorską są tymi, które lubię najbardziej. Ktoś mógłby dodać, że również na Wyspach robi się takie słodkości, ale deser ten jest wariacją pochodzącą z kuchni francuskiej.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:45 opublikował przepis:
Udka z kurczaka to jedno z najczęściej spożywanych mięs, ja uwielbiam je w zasadzie pod każdą postacią. Ta propozycja jest prosta i zadowoli każde podniebienie.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:38 opublikował przepis:
Inspiracje w mojej kuchni czerpię z różnych miejsc. Czasem wystarczy, że przejdę się po bazarze, znajdę jakiś składnik i dopisuje do niego historię, wymyślam co z tego chciałbym zrobić. Tak było i tym razem. Kupiłem maliny, w styczniu. Wynik był tylko kwestią chwili.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:33 opublikował przepis:
Wołowina to moje ulubione mięso. Nieważne z czym podane i w jaki sposób przyrządzone. Liczy się smak mięsa podkreślony szczegółowo dobranymi składnikami. Tym razem proponuję ją w formie farszu do gołąbków.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:21 opublikował przepis:
To bardzo szybkie danie było konieczne w przygotowaniu ze względu na czas jakim dysponowałem. Zrobione w ekspresowym tempie, by zaspokoić głód podczas przygotowań do przyjęcia urodzinowego w oczekiwaniu na gości.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 11:10 opublikował przepis:
Niedawno obchodziłem 31 urodziny. Jednym z prezentów, jaki otrzymałem był wymarzony garnek-patelnia, który można poza używaniem na ogniu włożyć do piekarnika. Prezentowane danie było pierwszym jakie w nim zrobiłem.
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 10:58 opublikował przepis:
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Do tego wypieku dodatkiem był właśnie mój eksperyment z porzeczkami suszonymi, które namoczyłem w soku jagodowym. Efekt niepowtarzalny warto spróbować!
Użytkownik baRepas
w dniu 21.01.2015 10:43 opublikował przepis:
To słodkie danie zostało stworzone na prośbę mojego małego synka. Miał organizowany w przedszkolu Dzień Babci i Dziadka i chciał ich potem zaprosić na słodki poczęstunek. Stanęło na muffinach, do których smakowe dodatki sam wybrał.