Sernik z kajmakiem

4.5 (4 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepszy sernik, który zawsze się udaje

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:
    250g zmielonych herbatników
    100g miękkiego masła

    MASA:
    1kg sera z wiaderka
    2 jajka
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka starta z 1/2 cytryny
    250g kwaśnej śmietany 18%

    POLEWA:
    masa kajmakowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokrusz do otrzymania konsystencji drobnego piasku. Możesz wykorzystać do tego blender. Przełóż do miski, dodaj roztopione masło i zagnieć. Masę przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Dociśnij dokładnie.

    Do miksera wrzuć ser, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i zmiksuj. Po chwili dodaj skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i doprowadź do powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę.

    Masę wylej na spód, wyrównaj i piecz na funkcji góra-dół w temperaturze 160◦C przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150⸰C i piecz kolejne 35 minut. Gotowy sernik pozostaw do ostygnięcia, a następnie możesz ozdobić go masą kajmakową.

Porady

Jeśli nie lubisz masy kajmakowej, możesz pominąć ten krok. Sernik sam w sobie jest naprawdę pyszny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować