Sernik z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokrusz do otrzymania konsystencji drobnego piasku. Możesz wykorzystać do tego blender. Przełóż do miski, dodaj roztopione masło i zagnieć. Masę przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Dociśnij dokładnie.
Do miksera wrzuć ser, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i zmiksuj. Po chwili dodaj skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i doprowadź do powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę.
Masę wylej na spód, wyrównaj i piecz na funkcji góra-dół w temperaturze 160◦C przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150⸰C i piecz kolejne 35 minut. Gotowy sernik pozostaw do ostygnięcia, a następnie możesz ozdobić go masą kajmakową.
Porady
Jeśli nie lubisz masy kajmakowej, możesz pominąć ten krok. Sernik sam w sobie jest naprawdę pyszny!
Komentarze