Indyk pieczony

3 (1 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka

    marynata
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    7 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Dodatki

Indyk pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
    Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować