Pieczony indyk w ziołach prowansalskich

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczony filet z indyka w ziołach prowansalskich. Upieczonego indyka można serwować jako drugie danie z dodatkiem sosu lub jako wędlinę na kanapki.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi indyka
    3-4 łyżki oleju
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    Sól i pieprz według uznania.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony indyk w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy.
    2. Do miseczki dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Dokładnie mieszamy marynatę.
    3. Gotową marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało.
    4. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby mięso się przyrumieniło. Filet możemy przewiązać sznurkiem wędliniarskim przed pieczeniem by nabrał odpowiedniego kształtu.
    5. Upieczone mięso możemy podawać z sosem i ziemniakami lub serwować jako wędlinę na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować