Indyk pieczony w góralskiej marynacie

4.48 (144 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Indyk pieczony w góralskiej marynacie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
    1 indyk (ok. 4 kg )
    1 cebula
    3 ząbki czosnek
    4 liście laurowe
    1 łyżka cząbru
    1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
    sok z połowy cytryny
    1,5 łyżki soli na każdy litr wody (przegotowana i wystudzona)

    MARYNATA:
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki sosu sojowego
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 szklanki posiekanych ziół: oregano, bazylia, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka czerwonej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony w góralskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOLANKA:
    Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w pióra, czosnek rozgnieć. Dodaj pozostałe przyprawy oraz osoloną wodę i dokładnie wymieszaj.

    Indyka opłucz, ułóż w naczyniu, zalej marynatą. Dodaj jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso. Wszystko zależy od naczynia - u mnie wystarczyły 3 litry wody.

    Odstawić na 24 godziny do lodówki.

    Po tym czasie wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. MARYNATA:
    Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj osuszonego indyka. Przykryj (można też wykorzystać duży worek foliowy lub rękaw do pieczenia) i odstaw na 24 godziny do lodówki.

    Przed pieczeniem wyjmij indyka z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym aby ogrzał się.

    Indyka piekłam w rękawie w temperaturze 180 stopni. Po 2 godzinach rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 30 minut co jakiś czas polewając mięso marynatą i sokami z indyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować