SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
1 indyk (ok. 4 kg )
1 cebula
3 ząbki czosnek
4 liście laurowe
1 łyżka cząbru
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
sok z połowy cytryny
1,5 łyżki soli na każdy litr wody (przegotowana i wystudzona)
MARYNATA:
4 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki posiekanych ziół: oregano, bazylia, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
3 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
Indyk pieczony w góralskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOLANKA:
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w pióra, czosnek rozgnieć. Dodaj pozostałe przyprawy oraz osoloną wodę i dokładnie wymieszaj.
Indyka opłucz, ułóż w naczyniu, zalej marynatą. Dodaj jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso. Wszystko zależy od naczynia - u mnie wystarczyły 3 litry wody.
Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.MARYNATA:
Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj osuszonego indyka. Przykryj (można też wykorzystać duży worek foliowy lub rękaw do pieczenia) i odstaw na 24 godziny do lodówki.
Przed pieczeniem wyjmij indyka z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym aby ogrzał się.
Indyka piekłam w rękawie w temperaturze 180 stopni. Po 2 godzinach rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 30 minut co jakiś czas polewając mięso marynatą i sokami z indyka.
Komentarze