Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem)

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Alicja Jakima-Saini.Była to pierwsza zupa, którą ugotował dla mnie mąż. Jest zdrowa, sycąca i szybka. Nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni.

  • Średni

Składniki:

  • - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - pomidor (duży): 1 sztuka
    - korzeń imbiru (kawałek wg uznania): 1 sztuka
    - garam masala (lub curry): 1 łyżka
    - kurkuma: 1 łyżka
    - chili (wg. uznania): 1 szczypta
    - groszek w puszce: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - ziemniaki (3-4 średniej wielkości): 3 sztuki
    - olej (wg potrzeby do smażenia): 0.5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) 1. Połówkę cebuli drobno siekamy. Korzeń imbiru przeciskamy
    przez praskę do czosnku. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub miażdżymy w prasce. Garam masala (lub curry), kurkumę i chili mieszamy w miseczce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  • Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) 2. W średnim garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę.
    Dodajemy czosnek i imbir. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pomidora. Przykrywamy i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, groszek i solimy. Wody dodajemy tyle, by danie się nie przypaliło. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować