Przepis przysłała Alicja Jakima-Saini.Była to pierwsza zupa, którą ugotował dla mnie mąż. Jest zdrowa, sycąca i szybka. Nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni.
Średni
Składniki:
- cebula: 0.5 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- pomidor (duży): 1 sztuka
- korzeń imbiru (kawałek wg uznania): 1 sztuka
- garam masala (lub curry): 1 łyżka
- kurkuma: 1 łyżka
- chili (wg. uznania): 1 szczypta
- groszek w puszce: 1 sztuka
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- ziemniaki (3-4 średniej wielkości): 3 sztuki
- olej (wg potrzeby do smażenia): 0.5 litra
Indyjska alu matar (ziemniaki z groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połówkę cebuli drobno siekamy. Korzeń imbiru przeciskamy
przez praskę do czosnku. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub miażdżymy w prasce. Garam masala (lub curry), kurkumę i chili mieszamy w miseczce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
2.W średnim garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę.
Dodajemy czosnek i imbir. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pomidora. Przykrywamy i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, groszek i solimy. Wody dodajemy tyle, by danie się nie przypaliło. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Komentarze