Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję gęstą, sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 litr domowego bulionu warzywnego lub rosołu
    1 szklanka mleczka kokosowego
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    1 świeża papryczka –pieprz Cayenne
    2 łyżki masła ghee
    1 liść laurowy
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    ½ łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
    Szczypta chili do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry i mielony imbir, pieprz kolorowy zmiażdżony w moździerzu wymieszać, wsypać suchą soczewicę i smażyć całość minutę.
  • 2. Wlać gorący bulion, dodać liść laurowy , gotować na wolnym ogniu do momentu aż soczewica stanie się miękka, dodać posiekaną świeżą papryczkę ewentualnie doprawić do smaku, wlać mleczko kokosowe, zagotować, rozlać na talerze i podawać.

Porady

Należy pamiętać też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować