4 bułki do hamburgerów
½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry)
½ pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka sosu piri piri
50 g zimnego masła
Szczypta kminu rzymskiego
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Szczypta słodkiej papryki do smaku
4 plastry sera camembert z bazylią
Salsa:
1 pomidor malinowy
½ awokado
3 łyżki kukurydzy
½ cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
4 liście sałaty
Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.
2.Salsa:
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną z zalewy wlać oliwę, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu.
Komentarze