Pyszne i proste hamburgery po amerykansku

  • wyświetlono: 201737 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Hamburgery to jedno z moich ukochanych dan,wiec postanowilam zrobic je w mojej wersji-zdrowszej.Podane z wszystkimi dodatkami i sosem big mac,beda smakowac nawet zatwardzialym fanom tlustych fast food'ow :)

ScaryCanary
  • 30min

Składniki

na 4 hamburgery:

1) 1 bardzo drobno posiekana cebulka.
2) 400g mielonego miesa,wolowego,chudego.-dobrej jakosci
3) 2 czubate lyzeczki ostrej musztardy-np dijon
4) 2lyzki ketchupu heinz
5) 1 zabek czosnku,przecisniety przez wyciskacz
6) sol,pieprz
7) 4 bulki sezamowe do hamburgerow
8) 4 plasterki latwo topiacego sie sera np hochland tost
9) 4 liscie salaty
10) pol czerwonej cebuli,pokrojonej w krazki
11) 4 duze plastry pomidora

na sos big mac:
1) 3-4czubate lyzki majonezu
2) dwa duze ogorki korniszone
3) jedna mala cebulka biala
4) 2 lyzeczki ostrej musztardy np dijon
5) 2 lyzki ketchupu heinz
6) sol,pieprz,cukier
7) kilka lyzek octu ze sloika ogorkow korniszonych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne i proste hamburgery po amerykansku

  • 1. 1) mieso mielone w temperaturze pokojowej mieszam z 1 bardzo drobno pokrojona cebulka,zabkiem czosnku,dwoma lyzeczkami musztardy,dwoma lyzkami ketchupu,doprawiam obficie sola,pieprzem i odstawiam na 5-10min do przegryzienia sie smakow.
    2)w tym czasie robie sos big mac-ogorki korniszone miksuje w malakserze na bardzo drobno wraz z jedna cebulka.wykladam powstala mase do miseczki i dodaje majonezu,musztardy ostrej i ketchupu.dobrze mieszam,doprawiam sola i pieprzem,cukrem oraz odrobina octu z ogorkow.probuje-by uzyskac dobra rownowage slodko-kwasnego smaku.odstawiam do lodowki do przegryzienia sie.
    3) mase miesna dziele na 4porcje ok 100g kazda.formuje w mokrych dloniach 4 hamburgery i wykladam na goraca patelnie z odrobina oleju.nie przewracam,nie dociskam szpatulka-po prostu daje sie hamburgerom smazyc spokojnie,ok 2-3min z kazdej strony,tak aby byly leciutko rozowe w srodku(jezeli ktos nie lubi hamburgerow srednio wysmazonych,niech posmazy je dluzej.)
    4)kiedy hamburgery posmazyly sie 3min z kazdej strony-wyciagam je z patelni i odkladam by 'odpoczely'-ok 1-2min,wtedy mieso jest bardziej soczyste,bo soki wracaja do srodka kotleta,zamiast wyplynac na zewnatrz.
    5)kiedy mieso odpoczywa,na tej samej patelni,na ktorej smazylam hamburgery-bez mycia,opiekam bulki sezamowe.wtedy dodatkowo nasiakaja smakiem miesa podczas opiekania.
    6)kiedy bulki sa zlote-sciagam je z patelni,dolna czesc smaruje lyzeczka sosu big mac, ukladam na nich lisc salaty,plaster pomidora,hamburgera,plaster sera oraz krazki cebuli i przykrywam gora bulki.
    7)sos podaje takze dodatkowo osobno,by kazdy wedlug uznania mogl dolozyc go sobie,jezeli chce:)

Porady

1)dopraw dobrze sos-musi byc lekko ostry w smaku od cebulki oraz slodko-kwasny od ketchupu i octu z korniszonow.
2) dopraw dobrze hamburgery,to one sa bohaterami tego dania,oraz wybierz mieso dobrej jakosci.
3) ja uzylam salaty,cebulki,sera,pomidora jako dodatkow-jednak mozecie wybrac co tylko wam odpowiada
4)moj sos big mac jest inspirowany sosem z mc donald's(metoda prob i bledow,nie smakuje identycznie,ale podobnie)oczywiscie mozecie wybrac jakikolwiek sos wam odpowiada:)
smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Hamburgerydania z patelni
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe hamburgery

Dodane przez: bogusia82

Domowe hamburgery

Polecam pyszne domowe hamburgery...

Hamburger domowy

Dodane przez: shekornelia1990

Domowe hamburgery

Wiele razy robiłam hamburgery w...

Domowe hamburgery

Dodane przez: Kuchnia Marty

Domowe hamburgery

Grillowane, wołowe kotlety, chrupiąca...

Hamburgery

Dodane przez: Paulina16621

Hamburgery

Polecam na domową imprezkę. Idealne...

Swojskie hamburgery

Dodane przez: justi2401

Swojskie hamburgery

Taki obiad to uciecha zarówno dla...

Domowe bułki na hamburgery

Dodane przez: simplydeliciouspl

Domowe hamburgery

domowe Hamburgery w 100% lepsze...