Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy.
30 min
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka lub 4 piersi z kurczaka
przyprawa do mięsa
1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności kto jaką ostrość preferuje
ok. 3-4 szklanek płatków kukurydzianych
2 jajka
łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Składniki salsy:
puszka krojonych pomidorów
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, chili
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kurczaka kroimy w ok. 2 cm kawałki i obtaczamy w przyprawie do mięsa połączoną z chili (chili według uznania)
2.Płatki rozkruszamy na bardzo drobne kawałki, ale nie na proszek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki i dosypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa z chili (oczywiście chili można pominąć)
3.Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i później panierujemy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor.
4.Salsa: natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do niej pomidory z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Porady
Aby zmniejszyć ilość tłuszczu a tym samym nuggetsy nie były tak tuczące można je upiec w piekarniku.
Komentarze