• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te mini hamburgery to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub jako wersja obiadowa z większymi bułkami i mięsem. Ciasto na te bułeczki jest inne niż wszystkie, bo na mleku w proszku. Przez to w smaku bułki te są mocno podobne do tych z sieciówek, a jednak całość nie ocieka tak tłuszczem i jest dużo zdrowsza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    170 ml letniej wody
    100 g mleka w proszku
    260g szklanki mąki pszennej
    10 g świeżych drożdży
    2 łyżki masła w temp. pokojowej
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Na wierzch:
    1 łyżka mleka 
    sezam

    Mięso:
    500g mięsa mielonego drobiowego
    1 łyżka soli
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 czerstwej bułki namoczonej wcześniej w wodzie i odciśniętej z jej nadmiaru
    1/2 cebuli
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

    Reszta:
    kilka liści sałaty (najładniej wyglada karbowana)
    Pomidorki koktajlowe
    Ogórek
    Keczup
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Przekąski

Mini hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka w proszku dodać wodę, masło i drożdże, całość wymieszać do rozpuszczenia i przykryć na 15 min. do wyrośnięcia.
  • 2. Rozczyn i resztę składników na ciasto włożyć do misy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki Ok 3cm, lekko spłaszczyć i przykryć na 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Po wyrośnięciu przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem.
  • 5. Bułeczki piec około 15-20 min. w 180 stopniach góra-dół. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wystudzone przekroić na pół.
  • 6. Wszystkie składniki na mięso włożyć do miski i dokładnie zagnieść. Cebulkę zeszklić na maśle i dodać do mięsa, dobrze wymieszać.
  • 7. Uformować kulki o średnicy około 4 cm, lekko spłaszczyć i smażyć na patelni na złoto z obu stron.
  • 8. Przekrojone bułki posmarować z obu stron od spodu keczupem . Nałożyć warzywa i mięso. Spiąć wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować