REKLAMA

Quesadillas z kurczakiem i salsą paprykowo-pomidorową

wyświetlono: 698 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej, dość pożywne i smaczne, nie ma osoby która się na nie nie skusi. To nic innego jak placki tortilli zapiekane z dowolnymi ulubionymi dodatkami, podaje się je na ciepło z domowym sosem lub dowolnym dipem na zimno. Sprawdzi się na duży głód i dla tych którzy kalorii nie liczą. Jej zaletą jest szybkość przygotowania i niesamowity smak.

opublikowany: 17.11.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 35 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki pszenno-kukurydzianej tortilli

    1 podwójny filet z kurczaka

    1 cebula

    1 mała puszka kukurydzy

    1 czerwona papryka

    ½ papryczki chili

    1 łyżeczka przyprawy do taco

    ½ łyżeczki suszonego oregano

    ½ łyżeczki słodkiej papryki

    4 łyżki oleju sojowego

    1 szklanka startego ostrego żółtego sera



    Salsa:

    1 czerwona papryka

    ½ papryczki chili

    1 cebula

    1 puszka krojonych pomidorów

    2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka brązowego cukru

    Szczypta chili

    Sól do smaku

    Ocet jabłkowy do smaku

    ½ łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki oleju sojowego
Ocena:

(średnia 5 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Salsa:

    Warzywa pokroić , pokrojoną cebulę i papryki podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory z puszki dodać 100 ml wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Salsę doprawić przyprawami do smaku. Zakwasić odrobiną octu winnego. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości wody, wlać do salsy, zagęścić, całość gotować około 2 minuty. Zestawić z ognia.
  • 2. Fileta pokroić na małe kawałki oprószyć przyprawą tacos, solą, oregano oraz słodką papryką , wymieszać z olejem oraz pokrojoną drobno cebulą i usmażyć na patelni na złocisty kolor.

    Na dwa placki tortilli nałożyć odrobinę startego sera, kurczaka, pokrojoną paprykę i chili, znów posypać serem przykryć pozostałymi plackami zapiekać na lekko natłuszczonej patelni z obu stron aż ser się rozpuści lub włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać 5 minut. Pokroić na trójkąty udekorować natką pietruszki, podawać z salsą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE