Gulasz z szynki z fasolką i pomidorami malinowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka, łatwa a na prawdę pyszna propozycja na obiad. Taki gulasz pasuje do wszystkiego: kaszy, makaronu, ryżu, ziemniaków, czy wszelkiego rodzaju klusek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -60 dag szynki wieprzowej bez kości
    -30 dag zielonej fasolki szparagowej
    -4 duże pomidory malinowe
    -2 średnie marchewki
    -1 duża cebula cukrowa
    -1 łyżka papryki wędzonej mielonej
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
    -olej do smażenia
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz z szynki z fasolką i pomidorami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę. Obficie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut aby z każdej strony się przyrumieniło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na rumiano. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i cebulę, dusimy 20 minut.
    Po tym czasie dodajemy sparzone we wrzątku, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w półplasterki marchew, oraz obraną z końcówek i przekrojoną na pół fasolkę. Dusimy 15 minut.
    Dodajemy papryki, mieszamy dokładnie, dusimy do miękkości warzyw i mięsa jeszcze około 5-10 minut.
  • 2 2. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka, ciągle mieszając jego zawartość.
    Zagotowujemy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować