Szybka, łatwa a na prawdę pyszna propozycja na obiad. Taki gulasz pasuje do wszystkiego: kaszy, makaronu, ryżu, ziemniaków, czy wszelkiego rodzaju klusek.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-60 dag szynki wieprzowej bez kości
-30 dag zielonej fasolki szparagowej
-4 duże pomidory malinowe
-2 średnie marchewki
-1 duża cebula cukrowa
-1 łyżka papryki wędzonej mielonej
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
-olej do smażenia
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody
Gulasz z szynki z fasolką i pomidorami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę. Obficie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut aby z każdej strony się przyrumieniło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na rumiano. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i cebulę, dusimy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sparzone we wrzątku, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w półplasterki marchew, oraz obraną z końcówek i przekrojoną na pół fasolkę. Dusimy 15 minut.
Dodajemy papryki, mieszamy dokładnie, dusimy do miękkości warzyw i mięsa jeszcze około 5-10 minut.
2.Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka, ciągle mieszając jego zawartość.
Zagotowujemy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty i podajemy. Smacznego!
Komentarze