Szybki gulasz z papryką (szybkowar)

4.47 (154 ocen)

Szybki gulasz z szynki z dodatkiem papryki i marchewki.

Składniki:

  • 500g szynki wieprzowej
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    2 marchewki
    1 szklanka wywaru lub wody
    domowa wegeta
    sól, pieprz ziołowy, papryka ostra mielona
    liśc laurowy
    pieprz w ziarnach
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Szybki gulasz z papryką (szybkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę gulaszową i doprawić solą, pieprzem ziołowym i ostra mieloną papryką. Wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku szybkowara rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony aż się dobrze zrumieni.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obraną marchewke kroimy w plastry.
  • 4. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę, smażyć do zrumienienia. Dodać papryke, marchewkę, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, płaską łyżeczkę domowej wegety. Całość podlać bulionem lub wodą tak aby mięso było całkowiecie przykryte.
  • 5. Dusić w szybkowarze 30-35 min. Poczekać aż zawór samoistnie opadnie i otworzyc garnek. Mięso powinno być miękkie. Gulasz można zagęścić rozprowadzona mąką w niewielkiej ilości wody lub 18% śmietany.
  • 6. Podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować