Gulasz w takiej wersji jest bardzo łatwy do zrobienia :) Dla końcowego smaku i aromatu warto poświęcić czas na jego przygotowanie :)
2 godz.
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 6-7 porcji:
1,2 kg szynki surowej
duża cebula
300 g mieszanki chińskiej mrożonej
około 1,2 litra ml gorącej wody
2 kostki mięsne (Winiary)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
mąka
pieprz czarny mielony
sól lub/i Kucharek
olej do smażenia
do zaciągnięcia: odrobina sosu + 3 łyżki mąki pszennej
Gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku o grubszym dnie. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem posypujemy mąką, mieszamy, następnie przesmażamy.
2.Do mięsa wrzucamy kostki mięsne, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie)(od czasu do czasu mieszając).
3.Następnie dodajemy mieszankę chińską oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 15 minut. Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (5 minut przed końcem duszenia).
Porady
doskonale smakuje z ryżem bądź ziemniakami i sezonową surówką :)
Komentarze