Gulasz z szynki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Gulasz w takiej wersji jest bardzo łatwy do zrobienia :) Dla końcowego smaku i aromatu warto poświęcić czas na jego przygotowanie :)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 6-7 porcji:
    1,2 kg szynki surowej
    duża cebula
    300 g mieszanki chińskiej mrożonej
    około 1,2 litra ml gorącej wody
    2 kostki mięsne (Winiary)
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    mąka
    pieprz czarny mielony
    sól lub/i Kucharek
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia: odrobina sosu + 3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku o grubszym dnie. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem posypujemy mąką, mieszamy, następnie przesmażamy.
  • 2. Do mięsa wrzucamy kostki mięsne, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie)(od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Następnie dodajemy mieszankę chińską oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 15 minut. Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (5 minut przed końcem duszenia).

Porady

doskonale smakuje z ryżem bądź ziemniakami i sezonową surówką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mieszanka chińska Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować