Gulasz z szynki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną paprykę.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Komentarze