Gulasz z szynki z pomidorami

4.49 (199 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z szynki w pomidorach. Danie, które idealnie pasuje do kasz, makaronów czy ziemniaków.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag szynki bez kości
    2 łyżki masła klarowanego
    1/2 l gorącej wody
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    1 puszka pomidorów
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz z szynki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
    Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
    Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
    W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
    czas mieszając, aby się nie przypaliło.
    Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa.
    Chwilę podsmażyć.
    Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
    i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną paprykę.
    Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h
    Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
    Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować