REKLAMA

Gulasz z sarniny

wyświetlono: 131775 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Sasiad ,ktory jest mysliwym obdarowal mnie sarnina . Na zyczenie meza zrobilam gulasz. Gulasz z sarniny jest doskonala propozycja na swiateczny obiad.

opublikowany: 12.08.2013
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • * ok. 40 dkg. miesa z sarniny (z lopatki)
    * 20 dkg. surowego boczk
    * 2 cebule
    * 2 srednie marchewki
    * gruby plaster selera
    * dwa male suszone grzyby
    * 5 ziaren jalowca
    * 4 ziarna kolendry
    * galazka swiezego rozmarynu
    * galazka swiezego tymianku
    * 250 ml czerwonego wytrawnego wina
    * 250ml przegotowanej cieplej wody
    * maka do obtoczenia miesa* szczypta cynamonu
    * listek laurowy
    *kilka ziaren pieprzu
    * 2 ziarenka ziela angielskiego
    * 2 gozdziki
    *garsc zurawiny suszonej
    * tluszcz do smazenia
    * zabek czosnku
    * 2 lyzki kwasnej smietany 18%
    * sol ,pieprz i mielona papryka do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • przyprawy 1. Cebule kroimy w plasterki.Marchew podobnie . Selera w slupki.
  • mieso pokrojone w kostke 2. Sarnine i boczek kroimy w kostke.
  • maka i papryka 3. Make mieszamy z papryka w proszku.
  • 4. Potrzebujemy patelnie i garnek z grubym dnem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i smazymy sarnine oraz boczek obtoczone w mieszance maki i papryki ,na zlotawy kolor. Nalezy robic to partami. Dzieki temu zabiegaowi ,mieso bedzie soczyste. Usmazone mieso przekladamy partiami do garnka.
  • 5. Na tej samej patelni dusimy cebule i dodajemy do miesa.Dodajemy rozmaryn i tymianek.
  • 6. Garnek stawiamy na palnik ,dodajemy warzywa i wszystko razem mieszamy. Chwile razem wszystko smazymy. Dodajemy wino i mieszamy .Nastepnie dodajemy wode.
  • 7. Zmniejszamy ogien . Do garnka dodajemy jalowiec ,kolendre,gozdziki,listek laurowy,pieprz i ziele angielskie,oraz suszone grzybki.
  • 8. Gulasz nalezy dusic powoli pod przykryciem i czesto mieszac ,bardzo latwo sie przypala. Trwa to dosc dlugo ,okolo 2,5 godziny. Mieso musi byc miekkie . W polowie duszenia dodajemy zurawine.Pod koniec dodajemy czosnek.Zabielamy smietana. Doprawiamy do smaku sola ,swiezo zmielonym pieprzem ,oraz papryka w proszku.

Porady

Gulasz mozna podac z plackami ziemniaczanymi,ryzem,makaronem,kasza gryczana lub innymi kaszami. Ja podalam do gulaszu dodatkowo salatke z buraczkow.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Gulasz z sarniny

Dobrze przyrządzona dziczyzna to rarytas nie tylko dla smakoszy. Ten gulasz chwali każdy, ktogo choć raz skosztował.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.05.2012 | wyświetlono: 17975 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Kiełbasa z sarniny

Polecam kiełbasę z dziczyzny.

kategoria: Przystawki opublikowany: 05.03.2015 | wyświetlono: 35873 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: grzesiek GRZEGORZ BUGAJSKI

Pasztet z sarniny.

Co roku na Święta robię taki pasztet jest bardzo smaczny.

kategoria: Pasztet opublikowany: 20.09.2012 | wyświetlono: 12585 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka205

Pieczeń z sarniny

Pyszna pieczeń

kategoria: Dania główne opublikowany: 03.06.2013 | wyświetlono: 4146 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE