Gulasz z sarniny

  • wyświetlono: 110886 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sasiad ,ktory jest mysliwym obdarowal mnie sarnina . Na zyczenie meza zrobilam gulasz. Gulasz z sarniny jest doskonala propozycja na swiateczny obiad.

20800237_481823165528173_2576409320887275444_n
  • 180min

Składniki

* ok. 40 dkg. miesa z sarniny (z lopatki)
* 20 dkg. surowego boczk
* 2 cebule
* 2 srednie marchewki
* gruby plaster selera
* dwa male suszone grzyby
* 5 ziaren jalowca
* 4 ziarna kolendry
* galazka swiezego rozmarynu
* galazka swiezego tymianku
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina
* 250ml przegotowanej cieplej wody
* maka do obtoczenia miesa* szczypta cynamonu
* listek laurowy
*kilka ziaren pieprzu
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* 2 gozdziki
*garsc zurawiny suszonej
* tluszcz do smazenia
* zabek czosnku
* 2 lyzki kwasnej smietany 18%
* sol ,pieprz i mielona papryka do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z sarniny

  • przyprawy1. Cebule kroimy w plasterki.Marchew podobnie . Selera w slupki.
  • mieso pokrojone w kostke2. Sarnine i boczek kroimy w kostke.
  • maka i papryka3. Make mieszamy z papryka w proszku.
  • 4. Potrzebujemy patelnie i garnek z grubym dnem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i smazymy sarnine oraz boczek obtoczone w mieszance maki i papryki ,na zlotawy kolor. Nalezy robic to partami. Dzieki temu zabiegaowi ,mieso bedzie soczyste. Usmazone mieso przekladamy partiami do garnka.
  • 5. Na tej samej patelni dusimy cebule i dodajemy do miesa.Dodajemy rozmaryn i tymianek.
  • 6. Garnek stawiamy na palnik ,dodajemy warzywa i wszystko razem mieszamy. Chwile razem wszystko smazymy. Dodajemy wino i mieszamy .Nastepnie dodajemy wode.
  • 7. Zmniejszamy ogien . Do garnka dodajemy jalowiec ,kolendre,gozdziki,listek laurowy,pieprz i ziele angielskie,oraz suszone grzybki.
  • 8. Gulasz nalezy dusic powoli pod przykryciem i czesto mieszac ,bardzo latwo sie przypala. Trwa to dosc dlugo ,okolo 2,5 godziny. Mieso musi byc miekkie . W polowie duszenia dodajemy zurawine.Pod koniec dodajemy czosnek.Zabielamy smietana. Doprawiamy do smaku sola ,swiezo zmielonym pieprzem ,oraz papryka w proszku.

Porady

Gulasz mozna podac z plackami ziemniaczanymi,ryzem,makaronem,kasza gryczana lub innymi kaszami. Ja podalam do gulaszu dodatkowo salatke z buraczkow.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadboże narodzeniesarninadziczyznaobiad świątecznyobiad bozonarodzeniowygulasz z dziczyznygulasz z sarniny

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z karczku

Dodane przez: Gosia123

Gulasz z karczku

Gulasz z karczku który pasuje...

image-1hj3y91

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gulasz drobiowy z warzywami

Zasmakuje każdemu miłośnikowi gulaszów....

gulasz z szynki wieprzowej

Dodane przez: edytakkk

Gulasz z szynki wieprzowej

Taki gulasz zaserwował mi mąż gdy...

Gulasz z karkówki z warzywami

Dodane przez: Konto nieaktywne

GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI

Gulasz jest pyszny, zdrowy i bardzo...

Gulasz wieprzowy z szybkowaru

Dodane przez: olinek_82

Gulasz wieprzowy z szybkowaru

Szybki gulasz wieprzowy, na który...

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Dodane przez: LucyG

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Bardzo praktyczne sycące danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE